Dette bør du vite om pigmentflekker

(Artikkelen er hentet fra skincarebyanki.no)

“Du må ta et valg! Er det viktig for deg å være knallbrun et par uker på sommeren eller er det viktig at huden fremstår som sunn og dermed yngre resten av året?”

Elizabeth Aden PRO´s cosmecutial hudpleieserie har god effekt på bl.a ujevn pigmentering og pigmentflekker.

Sommeren er over, brunfargen forsvinner og vi sitter igjen med flere pigmentflekker enn før sommeren. Behandlinger som jevner pigmenteringen i ansiktet er svært ettertraktet på denne årstiden, og egentlig hele vinteren. Likevel ser vi ut til å glemme det helt når solen igjen dukker opp på våren.

Samtidig er vi opptatt av at huden skal eldes så sakte som mulig. Da kan det være greit å vite at det ikke er nødvendigvis linjene som får huden til å se gammel ut. Ujevn pigmentering og ujevn struktur er det som kjennetegner en eldre hud, mens en ung hud har en jevn og fin overflate – gjerne blek!

Pigmentflekker er ikke alltid selvforskyldt. De kan også dukke opp under svangerskap og sykdom. Men la oss se litt på hva du selv kan gjøre for å unngå disse flekkene.Elizabeth Arden PRO cosmecutical hudpleieserie gir dokumentert effekt på bl.a. pigmentforandringer.

Hva er en pigmentflekk?
Det er melanocyttene i huden som produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er hud som beskytter seg mot skade.

Hvorfor får vi pigmentflekker?
Med økt alder eller ved overdrevet soling kan produksjonen og transporten av melanin i huden bli endret slik at flekker eller ujevnheter oppstår
Hormonell ubalanse (som ved graviditet eller bruk av p-piller) kan overstimulere pigmentcellene/melanocyttene slik at for mye pigment dannes. Man kan da få større områder som pigmenteres mer enn vanlig, spesielt i pannen og rundt øynene. Det er dette som kalles melasma.
Ved arr i huden kan man også få unormal fordeling av pigment som viser seg som flekker.

Hva er løsningen?

Elizabeth Aden PRO´s penslingeri salong forsterker virkningen og gir synlige resultater.

Løsningen ligger i å dempe produksjonen av pigment, lysne eksisterende flekker og forebygge mot nye ujevnheter i hudtonen.

Solbeskyttelse!
Forebygging av pigmentflekker gjøres med solfaktor. Høy faktor året rundt, gjerne i kombinasjon med hatt, gir den beste beskyttelsen. Det er lettere å forebygge mot disse uønskede flekkene enn å behandle de som allerede har oppstått. Er man først disponert for pigmentflekker må man nok være forsiktig med solen livet ut.

Dempe pigmentproduksjonen og redusere de flekkene som allerede har dukket opp.

Her ser du noen eksempler på ingredienser som demper/bleker pigmentflekker:

 • Vitamin C (askorbinsyre): Vitamin C er den vanligste ingrediensen i lysnende produkter. Vitamin C (Askorbinsyre) er lite stabilt og bør enten stabiliseres eller oppbevares i pulverform.
 • Glykolsyre: Fjerner døde hudceller med pigmentopphopninger.
 • Hvit morbærekstrakt: Demper pigmentproduksjonen ved å hemme tyrosinase samt virker lysnende.
 • Peon-ekstrakt: Rik på tanniner som lysner og jevner hudtonen.
 • Druekjerne-ekstrakt (Vitis Vinifera): Helende antioksidant som motvirker pigmenteringer.
 • Ynglesildre-ekstrakt (Saxifraga Sarmentosa): Hemmer tyrosinase, virker lysnende og jevner hudtonen.
 • Tetrasodium EDTA: Et bioteknologisk saltkompleks som binder kobber som stimulerer tyrosinase-enzymet.
 • Tamarix-ekstrakt: Ekstrakt fra ”salt-treet” som hemmer tyrosinase.
 • Lakris-ekstrakt: Hemmer tyrosinase og virker antiinflammatorisk.
 • Niacinamide: bleker pigmentflekker uten å irritere huden.
 • Hydroquinon: Skrives ut på resept fra lege. Dette er et blekende ingrediens som kan ha reversibel effekt (pigmentflekken kommer kraftig tilbake) og som ofte gjør huden meget sensitiv. Det er særdeles viktig å bruke dette ingredienset under streng oppfølging.
Våre hudterapeuter Brita og Marthe, setter opp et hudprogram med hjemmeprodukter og behandlinger som gir best resultat på din hud.

NB! Hudbleking ved bruk av ingredienser som ikke er godkjent for kosmetikk kan gi ujevnheter og gjøre problemet verre. Feil bruk av legemidler kan også gjøre skade på huden. Det er viktig å finne en hudlege eller hudpleier som vet hva han/hun gjør når man skal få bukt med pigmentflekkene. Det er generelt bedre å bruke litt lengre tid på å oppnå resultater enn å skynde seg og risikere å bruke produkter som kan gjøre vondt verre. Styr unna vidunderkurer som selges på nettet. Her kan man risikere å få produkter som ikke er trygge.

Skader som kan oppstå: sensitivisering av huden, forgiftning (dersom produktet inneholder kvikksølv), hvite flekker i huden, tynnere hud

Pigmentflekker må du ta hensyn til hele tiden, resten av livet. Når de først har kommet vil de alltid kunne dukke opp igjen ved irritasjon eller overdreven soling.